Al 12,5 jaar een begrip in de fietsende regio

Al 12,5 jaar is van Ekeris tweewielers een begrip in IJsselstein en omliggende regio. Op 1 juni viert de e-bike specialist van het Groene Hart zijn koperen jubileum. “Ik ben de derde generatie Van Ekeris in de fietsbranche. Het zit in mijn dna”, zegt eigenaar Edwin van Ekeris.

Het was flink zoeken voor Edwin van Ekeris toen hij in 2005 in IJsselstein een eigen zaak wilde openen. De telg van de Utrechtse ondernemersfamilie zocht een nieuwe uitdaging en vond uiteindelijk een geschikt pand nadat kledingwinkel Eddie’s verdween. “Door die A-locatie stonden we  al snel op de kaart. We wisten niet wat ons overkwam. Na een maand kon ik al extra personeel aannemen. Alles viel mooi in elkaar. ”

Elk jaar zag Van Ekeris zijn bedrijf verder groeien. “Wel door heel hard werken hè”, lacht de 48-jarige liefhebber. Ook de ongekende populariteit van de e-bike was daar debet aan. “Bij onze opening, 12,5 jaar geleden, stonden er twee e-bikes in de winkel. Met een actieradius waarmee je amper de Benschopperstraat uitkwam, bij wijze van spreken. Daarna is die markt geëxplodeerd. We hebben heel snel geschakeld en ervoor gezorgd dat wij alle kennis en modellen in huis hebben. Eveneens met racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen.”

Oude postkantoor

Al na twee jaar voelde Edwin dat zijn zaak uit zijn jasje groeide. In 2013 vond hij eindelijk zijn ideale stek: het oude postkantoor. “Ik was op slag verliefd. Veel meer meters (van 186m²naar 750m²), centrale locatie en natuurlijk gratis parkeren voor onze klanten. We konden veel meer fietsen en accessoires presenteren, waardoor we in de hele regio een begrip zijn geworden.” Eén ding is daarbij van wezenlijk belang: persoonlijk contact met de klant.

“Daar geloof ik echt heilig in”, zegt Edwin. “Op dat gebied onderscheiden wij ons. De komst van de e-bike heeft de fietsmarkt totaal veranderd. En ja, de online verkoop is een feit, maar wij bieden onze klanten zo veel toegevoegde waarde dat mensen juist liever bij ons ‘fysiek’ een fiets kopen. Het is best een grote aankoop en dan wil je optimaal geïnformeerd worden. De meeste voldoening krijg ik als iemand hier de zaak uitloopt met een fiets die helemaal perfect bij die persoon past.”

IJsselsteinse Toertocht

In dat plaatje past ook de uitgebreide werkplaats die bij van Ekeris tweewielers een prominente plek in het pand heeft gekregen. “Super belangrijk. Wat we op de winkelvloer verkopen, moeten we in de werkplaats waarmaken. Dus investeren we veel in personeel en kennis.”

Geen wonder dat Edwin apetrots was dat zijn zaak in 2015 werd uitgeroepen tot ‘Tweewielerwinkel van het jaar’. “Echt uniek. Het was een bevestiging voor alles wat we hebben opgebouwd in de loop der jaren. Net zo uniek is de wielerclub die we hebben opgericht en nu al honderd liefhebbers telt. Elke dinsdagavond gaan we op pad. En natuurlijk zijn we hoofdsponsor van de IJsselsteinse Toertocht die op 16 juni voor de vijfde keer wordt verreden. De liefde met de IJsselsteiners is geheel wederzijds.”